Otthon

Zománcozott vagy öntöttvas serpenyő a jobb választás?

Zománcozott vagy öntöttvas serpenyő a jobb választás?

Nos, attól függ mihez. Az elmúlt évtized a zománcozott edények térhódításának időszaka volt, mivel kialakításuknak köszönhetően sima felületüket könnyebb tisztítani, esztétikus megjelenésűek és semmilyen esetben sem lépnek reakcióba savas vagy alkohol tartalmú ételekkel sem. Kezelésük és használatuk is egyszerű a mindennapokban. Ugyanakkor napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy az öntöttvas serpenyők, tepsik, tálcák, sütőformák olyan előnyökkel is rendelkeznek, amikkel egy zománcozott edény nem. Megfelelő konyhatechnika alkalmazásával mindent az előnyünkre tudunk fordítani.

Egy öntöttvas edény milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezik, mi az, amivel többet tud, mint egy zománcos?

A legfontosabb talán a magas hőtűrés, sütéshez, grillezéshez, vagy akár szabad tűzön is használhatjuk őket. Mindehhez egyenletes hőelosztás tartozik, valamint nagyon jól tartja a hőt. Az összes olyan étel, ahol a lassú hűlés, egyenletes hőelosztás vagy éppen a hirtelen magas hőmérséklet közlése fontos, könnyebben elkészíthető egy hagyományos vasedényben. Egy öntöttvas serpenyő alkalmas arra, hogy grillen kezdjük benne sütni az ételt, majd akár a sütőbe helyezve fejezzük be a hőkezelést. (Persze ehhez azért nézzük meg, milyen anyagból készült a serpenyő nyele.)

Sokan félnek attól, hogy az étel letapad az öntöttvas edényekben. Ez az új edényekben valóban előfordulhat, de a használat során fokozatosan alakul ki egy olyan réteg az edények falán, ami ezt megakadályozza. Ennek a rétegnek a kialakulásáért akár magunk is tehetünk: az új edényt mossuk meg vízzel alaposan, kenjük be zsiradékkal, majd hevítsük fel sütőben vagy kemencében. Egy óra magas hőmérsékletű kezelés után hagyjuk lassan kihűlni az edényt. A folyamatot megismételhetjük és természetesen az edényt hagyományos módon bármikor elmoshatjuk. A legtöbb vasedényt természetesen a Vasedény boltokban találhatjuk, de online webáruházból is rendelhetünk. Ekkor érdemes a BestOn névre keresni és böngészni a széles választék között a megfelelő edényekért.