Autó

Mi történik, amikor az autószerviz egy számítógépet csatlakoztatva vizsgálja járművünket?

Mi történik, amikor az autószerviz egy számítógépet csatlakoztatva vizsgálja járművünket?

A modern gépjárművek működése messze nem csak mechanikai megoldásokon alapulnak, hanem bonyolult elektronikai vezérlési rendszereken. Ezek a rendszerek minden alkatrésszel össze vannak kötve, azokkal is, amik működéséért nem közvetlenül felelősek. Amikor egy szerelő számítógépet csatlakoztat a járműhöz, akkor annak önellenőrző mechanizmusával együtt próbálja diagnosztizálni a lehetséges hibát. Ez a rendszer jelentősen megkönnyíti a technikusok dolgát, de nem helyettesíti a fizikai vizsgálatot. Az Autó Pátkai csapata is abban hisz, hogy az autódiagnosztika egy fontos eszköz a jármű karbantartásában, de nem helyettesíti a tapasztalt szerelők által végzett vizsgálatokat, mivel ők olyan elváltozásokat is észrevehetnek, amire a számítástechnika jelenleg nem képes.

Mi az amit az autódiagnosztika vizsgál?

Rendszerellenőrzés

Lefuttatható egy általános ellenőrzés a rendszeren, ami a jármű különböző területeit vizsgálja meg. Ellenőrzi a vezérlést, a fék és a fékrendszer állapotát, a biztonsági berendezéseket vagy éppen a kipufogó adatait, a rajta keresztül távozó anyagok összetételét.

Hibakódok azonosítása

A rendszer észreveszi, azonosítja és rögzíti a jármű rendellenesen működő alkatrészeit, így a szerelők célzottan tudnak beavatkozni vagy vehetnek észre olyan problémás területeket, amikre külső jelek elsőre nem utaltak.

Érzékelők és szenzorok adatainak vizsgálata

Az autóban számtalan érzékelő és szenzor található, amik folyamatosan küldenek jeleket. Ezen adatokat képes megjeleníteni, elemezni az a csatlakoztatott számítógép. Itt olyan visszajelzéseket is kaphatunk, amik önmagukban nem hibák, de egy karbantartáskor érdemes foglalkozni velük. (Nyilván messze nem csak innen, de akár innen is kaphatunk értesítés az olajcsere szükségességéről.)

Adatok megjelenítése

A rendszer képes élő adatok megjelenítésére az alkatrészek aktuális működéséről. Ez azért is fontos, mert akár szerelés közben tud azonnali visszajelzést kapni az autószerviz technikusa munkája eredményéről vagy arról, hogy milyen irányban kell tovább haladnia.